ERZURUM İMAM HATİP LİSESİ TARİHÇESİ

Erzurum İmam Hatip Lisesi, Maarif Vekaleti tarafından 01 Eylül 1953 tarihinde açılır. İlk olarak İstanbul kapı semtinde vakıflara ait şu an restore edilen tarihi binada tedrisata başlar.

Müteşebbis heyetin başında Müderris Sakıp Danışman Efendi,  Erzurum eşrafından Hulusi Efendi ve Muhittin Efendi gibi zevat vardır. Daha sonra Erzurum Müftüsü olan Sakıp Efendi; Arapça, Farsça ve Felsefe dersleri verir.

Okulun kurucu Müdürü Erzurum  (Ankara Gazi Terbiye Enstitüsü mezunu) 1327 doğumlu Tahsin AKGÜN (AŞIROĞLU ) dur. 1961 yılına kadar bu görevi sürdürür.

Okulun yanında vakıflara ait yurt binası da vardır. Şehir dışından gelen öğrencilerin bir kısmı burada barınırlar. Bir kısmıda şehrin muhtelif semtlerinde bulunan medreselerde barınırlar.

1968 yılında şuan tedrisatına devam ettiği müstakil pansiyonu bulunan binaya taşınır. 1987 yılında Esat paşa semtinde kız bölümü, 1990 yılında Mecidiye Mahallesinde Mecidiye bölümü ,1992 yılında bünyede Anadolu bölümü açılır. 1997 süreci okulumuzu etkiler Esat paşa ve Mecidiye İHL kapanır. Orta kısımda aynı yıl kapanır. Okulumuz 2013-2014 öğretim yılından itibaren tamamen Anadolu İmam hatip Lisesi olur. Din Öğretimi Genel Müdürlüğümüz 2014-2015 öğretim yılında okulumuzu hafızlık bölümü ile proje okulu kapsamına, 2017-2018 öğretim yılında ise Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler projesi statüsüne almıştır. 2019/2020 Öğretim yılında Musiki bölümü projesi ile güçlü hale gelmiştir. 2019/2020 öğretim yılında bünyede Proje İmam hatip Ortaokulu açılması ile sağlam temeller üzerine dayanması sağlanmıştır. Bu beşi bir yerde özelliği ile (1-Fen Bilimleri 2- Sosyal Bilimler 3- Hafızlık Projesi 4- Musiki Projesi 5- Proje İmam Hatip Ortaokulu) Türkiye'nin sayılı eğitim kurumlarından bir tanesidir.

BİNA:

1968 de yapılan Ana bina ve Pansiyon binasına ilave 1982 yılında ek-bina, 1987 yılında Spor salonu, 1992 yılında hayırsever H.Tayyar Ekşi Tarafında tatbikat camisi ve 2013 yılında yeni bina hizmete girdi. 2018 yılında ek bina yıkım kararı ile yıkıldı. Cami, Pansiyon,Spor salonu, Ana bina ve Yeni bina ile bütün imkanlara sahip bir eğitim kurumudur.

ERZURUM ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ

1953 yılında açılan okulumuz açılışından bu güne kadar ülkemize her alanda nitelikli insan yetiştirmiş ve yetiştirmeğe devam etmektedir. Bu kapsamda Hayati YAZICI ,Efkan ALA, Selami ALTINOK gibi bakanlarımız, Fahrettin KUKARACI,İsmail KÖSE, Ömer ÖZYILMAZ, İbrahim KAVAZ, Bedrettin YILDIRIM ve Cengiz YAVİLİOĞLU gibi millet vekilleri , Diyanet İşleri Eski Başkanı M.Nuri YILMAZ , başkan yardımcıları, Şair Nurullah GENÇ başta olmak üzere mezunlarımız; Siyasette , Akademik alanda, Diyanette , Ekonomi de , Bilim dünyasında ve aktif hayatın her dalında nitelikli olarak faaliyet göstermektedir.

Okulumuzda Prof.Dr.Raşit Küçük, Prof.Dr.İhsan Süreyya SIRMA, Prof.Dr. Nasrullah HACIMÜFTÜOĞLU, Prof.Dr.Fahrettin ATAR, Porf Nihat TEMEL olmak üzere birçok bilim adamı okulumuzda öğretmenlik yapmışlardır. Okulumuzda dünyaca ünlü İslam Alimi Muhammed HAMİDULLAH seminerler vermiştir.

Okulumuzun açılış dönemlerinde Osmanlı bakiyesi Erzurum Ulemalarından Müderris  Sakıp DANIŞMAN Efendi, Abdulmecit AKAYDIN Efendi, İbrahim GÜRGÜR Efendi, Lütfullah BİNGÖL Efendi, Asım GÜNER Efendiler Arapça, Farsça, kıraat ve Felsefe dersleri vermişlerdir. Yine bu kapsamda Mehmet GÜRGÜR Efendi Kur'an -ı Kerim, huruf- i maharic ve tecvit dersleri, Ali KÜÇÜK Efendi Arapça sarf ve Nahiv dersleri vermişlerdir. İsimlerini zikrettiğimiz  merhum zevatı kiram Erzurum Uleması 1953 yılında itibaren oklumuzun manevi temellerini atmışlar, gelecek nesillerin ruh dünyasına dokunmuşlardır. İmam Hatip neslinin , İmam Hatip ruhunun sağlam düşünceler üzerine oturmasını sağlamışlardır. Bizim görevimiz bu misyonu inançla , azimle ,büyük bir aşk ve tutku ile sürdürmektir. Gayret bizden başarı yüce mevladan.

Tarihçe için  >>TIKLA

17-05-202017-05-202017-05-202017-05-202017-05-202017-05-2020